Hovedside hvalpe for tiden Hanhunde  Hunhunde  Hvalpe  Sundhed  kontakt

Det er meget vigtigt, at hunden er sund og rask.


Det er derfor vigtigt at man er opmærksom, på forandringer hos sin hund, det være sig dens opførsel, spiser den mere eller mindre, drikker den mere eller mindre, er den en glad lille fyr, og er den pludselig meget mut, hvordan er dens mave, hård, blød, osv.

Tænder

Det er også en vigtig ting at man kikker tænderne efter en gang imellem, da de nemt kan være fyldt med tandsten, hvilket er meget til gene for hunden. For at forebygge sidst nævnte, er det en god ide at sørge for at der altid er et tyggeben til rådighed, især hvis man giver hunden opblødt tørfoder. Tørfoder er nemlig også med til at holde det værste tandsten væk, så en kombination af tyggeben og tørfoder "uopblødt" er anbefalelses værdigt. Skulle din hund have tandsten alligevel, skal du gå til en dyrlæge, for at få det ordnet.

Det rigtige foder

Nu vi er ved foderet, er det også vigtigt at nævne, at man bruger det rigtige foder. Det afhænger selvfølgelig af hvilken hunderace, altså hvad størrelse hunden har, er det en hvalp og så vidre. Det er almindeligt at der, på poserne med foder, er en vejledning, med den mængde, producenten anbefaler at give til hunden.


Men lad det lige blive slået fast, at der er mange forskellige mærker på markedet, og det derfor er meget svært som forbruger, at vælge netop det foder, der er rigtigt , for netop den hund man har. Det er ikke altid sådan at, foder der koster meget er det bedste, men holder man sig til en gylden middelvej, er det godt både for fido, og for fidos ejers pung. En god ting at lægge mærke til, er indholdet af fedt. Det bedste er et fedt inhold, på ca. 20 %. En anden ting ved foderet er, at det IKKE er godt for hunden, at få menneskemad. Det indholder ikke de rigtige næringsstoffer, vitaminer, proteiner, mængder af kalk osv. . At det sker en gang om måneden, er ikke den store katastrofe, men så heller ikke mere !. Husk endvidre, at hunden altid skal have adgang til friskt vand, uanset om der fodres med tørfoder, opblødt eller ej.


Kløer

Negle "klør" er også en vigtig ting at holde øje med, de må ikke blive for lange. Det er meget forskelligt for hunde, hvor meget de slider dem, nogle slider dem så meget at det faktiskt ikke er nødvændigt at klippe dem, men det er de færeste. Det afhænger af underlaget de går på, hvor meget de går på det, hvor aktive de er.


Kan man klippe selv ?

Man kan godt selv klippe klør på hunden, men er man ikke helt sikker på det, er det bedst at gå til sin dyrlæge og lade ham/hende om at gøre det, og så får man jo også en god grund til at lade hunden tjekke, for andre skavanker. Hvis man vælger selv at klippe klørene, er det meget vigtigt at man har en ordentenlig tang, til at gøre det med. Lad være med at fristes til at købe en billig tang, da det er som med værktøj, det der er billigt går nemt istykker og er dermed dårligt at bruge, og klipper tangen ikke godt nok, bliver kloen flosset og det er svært at klippe med den hvis den er sløv. Kloen skal kilppes lige med trædepuden, sådan at den ikke rører ved underlaget, når hunden træder ned. Pas på ! en hundeklo har et blodkar øverst, så klipper man for langt ned vil det begynde at bløde. På hunde med lyse klør er det muligt, at se dette blodkar igennem kloen, men på hunde med sorte kløer er det ikke muligt. Hvis hunden ikke har fået lippet klørene i langtid er disse blodkar vokset med ud, og man skal være mere forsigtig med hvor langt klipper op. Men hvis hunden ikke har fået klippet klør i meget lang tid, kan det medføre at klørene støder på jorden når den går, og det kan være smertefuldt for hunden. lige som vi har det når storetå neglen er for lang og støder på i skoen.